Hyvin toimiva keittiö helpottaa arjen askareita

Julkaistu: 2021-02-09 13:06:31
Aihealueet: Keittiössä

Keittiössä hoidetaan iso osa arjen askareista. Siellä saatetaan syödä aamupalaa kiireessä, kokkailla rauhassa iltaisin ja kestitä vieraita viikonloppuisin. Avokeittiöiden yleistyttyä keittiö on entistä isommassa roolissa myös sisustuksellisesti ja se halutaan pitää siistin näköisenä. Keittiötä suunnitellessa kannattaakin pitää mielessä, miten keittiöstä saa toimivimman juuri omiin tarpeisiisi. Tarvitsetko esimerkiksi minkä verran laskutilaa, tullaanko keittiön saarekkeen äärellä esimerkiksi ruokailemaan ja millaisia ominaisuuksia taas tarvitset hanalle.

 

Koko perhe keittiö

 

Valitse hana huolella

Hanat ovat viime aikoina olleet selkeästi yksi keittiön sisustuksen keskipisteistä ja hanalta halutaan juuri nyt myös sisustuksellisia ominaisuuksia. Mikä ei ole yllätys, sillä hana on kuitenkin lähes aina näkyvällä paikalla ja ensimmäinen asia altaalla, joka kiinnittää huomion. Tyylikkään ulkonäön lisäksi on kuitenkin hyvä miettiä myös hanan ominaisuuksia. Tarvitsetko astianpesukoneliitäntää? Mihin hana ja allaspiste kannattaa sijoittaa? Entä millaisia askareita tulet hanan alla hoitamaan.

Lapetekin valikoimasta löydät ulkonäöllisesti laajan skaalan hanoja eri väreissä, minkä lisäksi löydät myös eri ominaisuuksin varusteltuja malleja, kuten ikkunan eteen sijoitettavia tai irrotettavalla suihkupäällä varustettuja hanoja.

Suositussa Lapetek Lino-A-hanamallissa on useita eri värivaihtoehtoja, kiinteä astianpesukoneliitäntä sekä korkea juoksuputki, jonka ansiosta sen alla on helppo tiskata ja huuhdella isompiakin astioita. Juuri hanan korkeuteen ja sitä kautta toiminnallisuuteen on hyvä kiinnittää huomiota. Jos hanan alla taas lähinnä pestään käsiä ja huuhdellaan mukeja, matalampikin hana voi riittää.

Millainen allas sopii sinun keittiöösi

Allas ja hana kulkevat monesti tyylillisesti käsikädessä. Valikoimassamme on otettu tämä huomioon ja voit valita toiminnallisesti tarvitsemasi altaan ja löydät siihen varmasti niin ulkoisesti kuin toiminnallisestikin sopivan hana-vaihtoehdon.

Altaan kokoa toki määrää paljon niin keittiön, kuin allaskaapinkin koko, mutta eri kokoluokistakin löytyy useita erilaisia allasvaihtoehtoja.

Jos kokkailet paljon ja peset isoja pannuja tai sellaisia isompia astioita, jotka eivät esimerkiksi kestä konepesua, isompi allas on varmasti se järkevin vaihtoehto sinulle. Myös pienemmällä altaalla pärjäät perusarjessa oikein mainiosti.

 

toimiva allaspiste keittiössä

 

Kätevillä lisävarusteilla teet keittiöaltaasta monitoimisemman

Oli altaasi minkä kokoinen tahansa, saat siitä enemmän irti lisävarusteilla. Jos aamulla tulee kiire viedä lapset päiväkotiin ja aamupala-astioita ei ole aikaa alkaa laitella astianpesukoneeseen. Voit kasata tiskit nopeasti altaaseen ja peittää altaan sen päälle suunnitellulla leikkuulaudalla. Näin astiat eivät jää epäsiististi tiskipöydälle.

Leikkuulaudan avulla saat myös ruuanvalmistuksen aikana lisätilaa tasoille, kun voit leikata tarvittavat ainekset altaan päällä.

Käytännölliset monitoimikiskot tuovat myös lisätilaa niin tasolle ja helpottavat esimerkiksi ruokien valuttamista. Etagon-altaassa monitoimikiskot tulevat aina mukana ja niille on altaan välitasossa oma ura, jolla saat vielä yhden lisätason kokkailuun. Muihin allasmalleihin kiskot on ostettavissa erikseen ja ne asetetaan altaan päälle. Kiskoja voit käyttää niin pannunalusina, valutukseen, lisätilan tuomiseen tasolle tai vaikka pidikkeenä siivousvälineille.

Tee roskien lajittelu helpoksi

Roskien lajittelu on huomattavasti helpompaa ja miellyttävämpää, kun jokaiselle eri jätetyypille löytyy oma paikkansa. Näin lajittelua tulee myös tehtyä ja lapsillekin on helpompi opastaa, minne mikäkin roska kuuluu.

Valikoimastamme löytyy jätejärjestelmiä, useimpiin erikokoisiin kaappeihin. Voit valita laatikostoon asennettavan tai jätevaunullisen mallin. Näihin voit valita oman tarpeesi mukaan erikokoisia jätesankoja. Biojätteelle riittää pienempi astia, kun taas sekajätettä tulee arjessa yleensä enemmän.

Hyvin suunnitellulla ja omiin tarpeisiin sopivalla jätejärjestelmällä keittiö pysyy siistimpänä. Samalla säästyy tilaa, kun roska-astioita ei tarvitse olla useampia.

 

keittiöallaspiste ja hana

 

Sijoita liesituuletin ajatuksella

Myös liesituuletinta sijoittaessa on hyvä miettiä missä sitä on näppärintä käyttää. Yleensä liesituuletin on hyvä sijoittaa niin, että se on lähellä vesipistettä, jolloin kattiloiden täyttö ja kuumien keitinvesien pois kaataminen on mahdollisimman helppoa ja mutkatonta.

Oletko sosiaalinen kokkailija vai tuleeko ruokaa laitettua enimmäkseen omassa rauhassa? Jos kokkaatte perheenä tai vaikkapa kavereiden kanssa ja keittiössäsi on saareke, kannattaa liesituuletin sijoittaa sen ylle, mikäli vain mahdollista. Näin voit samalla jutustella perheesi tai ystäviesi kanssa samalla kun teet ruokaa. Jos taas teette yhdessä ruokaa on saarekkeen ympärille helpompi kerääntyä ruuanlaittoon.

Liesituuletin ovat luonnollisesti iso osa sisustusta, jolloin on hyvä valita sopiva malli, joka sopii niin omaan tyyliisi kuin kotisi värimaailmaan. Valikoimastamme löydät aina niin ajattomia mustia, valkoisia kuin teräksisiäkin liesituulettimia sekä myös selkeästi näyttävämpiä valaisintyylisiä malleja.

Keittiötä suunniteltaessa kannattaakin aina lähteä miettimään tuotevalintoja sekä niiden sijoittelua oma keittiönkäytön kannalta ja mikä siitä tekee sujuvampaa. Koska nykyään valikoimat ovat niin laajoja, on mahdollisuus löytää jokaisesta niin toimiva, kuin silmääkin miellyttävä vaihtoehto.

 

 

 

 

keittiöallas blogi

 

 

 

Muut aiheeseen liittyvät artikkelit

Jaa tämä sisältö