Keittiö arjen keskellä

Julkaistu: 2017-06-28 16:03:38
Aihealueet: Keittiössä

 

Vietämme paljon aikaa keittiössä, joka monissa kodeissa on nykyisin osa olohuonetta ja siten arjen keskiössä. Oletko koskaan tullut ajatelleeksi, kuinka paljon keskimäärin vuorokaudesta käytät aikaasi keittiössä? Luultavasti suuri osa ajasta kuluu keittiössä niin aamiaisen, lounaan ja illallisen kuin ruoan valmistuksen ja tiskaamisen merkeissä. Lisäksi keittiöpöydän ääreen ajaudutaan usein tekemään myös koti- tai työtehtäviä. Muuttuneen arjen myötä se on yhä useammin myös yksi kotien etätyöpiste. Viimeisten reilun kymmenen vuoden aikana on ollut suosittua yhdistää keittiö ja olohuone samaan tilaan. Keittiöstä on tullut erillisen huoneen sijasta osa olohuonetta. Tila, jonka toiminnot aiemmin toimi lähes ainoastaan ruoan ympärillä on nyt tila, jossa vietetään yhä enemmän aikaa perheen ja ystävien kanssa seurustellen.

 

keittiöaskareet

 

Keittiö osana olohuonetta

Ruoanlaitto on keskeinen osa arkea. Keittiön ja olohuoneen yhdistyminen yhtenäiseksi tilaksi, mahdollistaa häiriöttömän yhdessäolon oli sitten kyse perhearjesta tai juhlista. Ylimääräisten seinien puuttuessa avara ilmapiiri ja aktiivinen yhdessäolo lisääntyvät. Avokeittiö vähentää ovien avaamista, lisää sosiaalisuutta ja toivottavasti myös innostaa kaikkia perheenjäseniä yhteisiin ruoanlaittohetkiin. On käytännöllistä ja mukavaa, kun arjen kuulumisia voidaan vaihtaa esteettä eikä kenenkään tarvitse yksinään touhuta keittiössä tai jättää vieraita yksin toiseen huoneeseen.

Keittiötä ei turhaan kutsuta ”kodin sydämeksi”. Se kerää perheen, sukulaiset ja ystävät yhdessä samaan tilaan. Oletko varmaankin jo huomannut kun sinulla on vieraita, että usein myös vierailla on tapana kerääntyä keittiöön. Keittiö on paikka, jossa päivästä tai tilaisuudesta riippumatta suoritetaan suurin osa arjen rutiineista. Keittiön ollessa osana olohuonetta on perheen ja vieraiden kanssa helpompi seurustella samalla kun valmisteltavana on isompikin tarjoilu.

 

allaspiste

 

Keittiö, kodin arkinen työpaikka

Suuri osa arjen askareista suoritetaan keittiössä. Siellä tehdään kotiläksyjä, syödään, keskustellaan päivän asioista, nauretaan tai joskus jopa huudetaan ja usein kuunnellaan myös musiikkia. Ennen kaikkea keittiössä kokoonnutaan. Usein arjen ollessa kiireistä on hyvä perheen yhteinen kokoontumispaikka keittiön ruokapöytä.

Avokeittiö luo myös omia haasteitaan, sillä näkyvänä osana muuta tilaa, sen ilmeen on oltava muun sisustuksen mukainen. Keittiökoneiden on hyvä olla hiljaisia, epämiellyttävät hajut pitäisi pysyä poissa ja tiskien sekä muiden altaan sotkujen tulisi mielellään olla piilossa. Näihin sekkoihin on hyvä kiinnittää huomioita jo keittiön suunnitteluvaiheessa.

Koska keittiössä vietetään paljon aikaa ja laitetaan ruokaa, halutaan siellä myös viihtyä. Arjen toiminnallisuuden kannalta on tärkeää, että kaikki tärkeät elementit ovat kohdillaan, tilaa on mahdollisuuksien mukaan riittävästi ja ennen kaikkea kaikkien palasten tulisi toimia saumattomasti yhdessä. Arjen askareet sujuvat vaivattomasti, kun keittiökaapistojen, jääkaapin, tasojen ja altaan sijainti ovat ihanteellisia toisiinsa nähden. Keittiön tulisi olla käytännöllinen, viihtyisä ja rento paikka, jossa koko perheen on helppo toimia.

 

keittiö työtilana

 

Lisää toiminallisuutta ja käyttömukavuutta altaan ympärille

Toimivuuttta ja käytännöllisyyttä altaalle saadaan helposti kun valitaan käyttötarkoitukseen sopiva ja mahdollisimman tilava allas ja altaaseen sopiva hana. On hyvä huomioida, että pienikin allas saadaan toimivaksi kun siihen valitaan sopivat lisätarvikkeet. Jo suunnitteluvaiheessa mietityt altaan käyttötarpeet, kuten pestäänkö astioita usein käsin ja tarvitaanko siihen yksi vai kaksi allasta tai pitäisikö altaassa olla erillinen kuivaustaso astiota varten, ovat hyviä lähtökohtia sopivan altaan valitsemiseen. Pienikin keittiöallas on käytännöllinen, kun siihen on valittu toimivat lisätarvikkeet kuten leikkuulauta, vihanneskulho tai väliritilä. Mieti siis ennalta kuinka paljon leikkuulautaa käytetään, kuinka paljon vihanneksia syödään, joiden huuhteluun käytettävä vihanneskulho on tarpeellinen tai kuivauskaapin puuttuessa tarvitaanko altaasee väliritilä, jossa kulhot ja astiat voidaan kuivata suoraan altaan sisällä. Myös erilliset monitoimikiskot lisäävät altaan käyttömukavuutta toimien laskutasona ja rättien tai tiskiharjojen säilytyspaikkana.

Huomioi myös, että erillinen tasoon kiinnitettävä pesuaineannostelija mustana tai rst-värisenä pitää tiskiainepullon poissa työtasolta eikä sitä myöskään likaisin käsin tarvitse ottaa esille kaapista.

Lisävarusteita valitessa on hyvä huomioida niiden yhteensopivuus altaan kanssa. Kaikkiin Lapetek- ja Blanco-altaisiin löytyy täydellisesti sopivat lisätarvikkeet. Altaan mittoihin suunnitellut lisätarvikkeet kuten leikkuulaudat, vihanneskulhot, ritilät ja kiskot pysyvät paikoillaan, niitä on helppo liikutella ja niiden käyttömukavuus altaan kanssa on taattua. Sopivien lisätarvikkeiden käyttö tukee altaassa toimintaa ja on ergonomisesti joustavaa. Kannattaa myös tutustua ergonomisesti markkinoiden suosituimpaan keittiöaltaaseen, jonka altaan sisälle muodostavat monitoimikiskot varmistavat altaan parhaan ja monikäyttöisen toimivuuden. Tutustu BLANCO ETAGONIIN, jonka vakiona toimitettavat kiskot varmistavat parhaan toimivuuden ilman, että sinun tarvitsee sitä erikseen miettiä.

Lopuksi kannattaa myös kiinnittää huomioita siihen, että valitaan allas, joka on helppo puhdistaa ja pysyy ajattoman tyylikkäänä pitkään. Toimivan ja puhtaan allaspisteen äärellä on mukava työskennellä.

 

 

 

lapetek

 

 

 

Muut aiheeseen liittyvät artikkelit

Jaa tämä sisältö