Keittiötyöskentely alkaa hanan ääreltä

Julkaistu: 2018-11-02 16:44:36
Aihealueet: Keittiössä

Hanan ja altaan ympäristö ovat keittiön tärkeimpiä alueita. Hanan äärellä sammutetaan janoa, huuhdellaan ruokatarvikkeita, otetaan keitinvettä ja pestään käsiä. Kaiken keittiötyöskentelyn tulisi aina alkaa huolellisella käsienpesulla sillä onhan puhtaus yksi olennaisimpia asioita keittiössä turvallisuuden lisäksi. 

 

keittiöhana

 

Näin peset kädet oikein

Ei ole yhdentekevää, kuinka kädet pestään ennen keittiötyöskentelyä. Pese kädet huolellisesti saippualla ja vedellä altaan äärellä ja muista huomioida myös kynnenaluset. Pidä huolta, että veden lämpötila ei ole liian kuuma, muutoin käsien iho voi vahingoittua. Miellyttävän lämpöinen hanasta tuleva vesi myös kannustaa pesemään käsiä tarpeeksi kauan. Pese käsiä n. 20 sekunnin ajan. Sulje hana saippuoinnin ajaksi, näin säästät vettä ja luontoa. Pese huolellisesti kämmenten lisäksi myös sormenpäät, sormien välit ja kämmenselät kauttaaltaan. Älä unohda ottaa sormuksia ja kelloja pois käsienpesun ajaksi. Paitsi että sormukset keräävät likaa, myös sormusten pinnoite kärsii jatkuvista pesuista. Kuivaa kädet lopuksi huolellisesti. Voit sulkea hanan esimerkiksi paperin avulla. 

 

Astianpesuaine ei sovellu käsienpesuun

Monet käyttävät astianpesuainetta nopeaan käsipesuun keittiössä. Astianpesuaineen ph-arvo on kuitenkin turhan korkea käsien pesemiseen, joten käytä mieluummin käsisaippuaa. Useat sisustusliikkeet tarjoavat kauniita käsien pesuun tarkoitettuja nestesaippuapulloja, jotka samalla koristavat keittiötä hanan ja altaan vieressä. 

 

käsienpesu allas

 

Pese kädet myös ruoanlaiton välissä

Sen lisäksi, että kädet pestään aina ennen ruoanvalmistusta, tulee käsiä pestä myös tarvittaessa ruuanvalmistuksen aikana. Etenkin, kun keittiössä on käsitelty raakaa lihaa tai kalaa ja siirrytään käsittelemään esimerkiksi salaattia ja vihanneksia, tulee kädet pestä ja kuivata huolellisesti välillä.

 

Kuivaa kädet kunnolla

Kosteat tai märät kädet ovat oikea paratiisi mikrobeille. Mikrobit jakautuvat märissä käsissä huimaa vauhtia, joten on todella tärkeää kuivata kädet huolellisesti pesun jälkeen. Paperipyyhkeet ovat oivalliset kuivaamiseen, mutta kotikeittiössä kangaspyyhe käy hyvin. Muista kuitenkin pestä myös kangaspyyhe riittävän usein, jotta bakteerit eivät pääse pesiytymään siihen.

 

Missä säilytät tiskirättejä

Kiinnitä huomiota keittiön tiskirätteihin, sillä ne jäävät usein kosteiksi ja mikrobit viihtyvät niissä. Tiskirättejä tulisikin vaihtaa säännöllisesti tai mahdollisuuksien mukaan pestä 60 asteessa. Monesti tiskirättejä näkyy tiskipöydällä altaan reunalla tai hanan päällä missä se ei pääse kuivumaan kunnolla. Älä kuitenkaan suotta peitä kaunista hanaa tiskirätillä. Hyvä paikka tiskirätille on altaassa esim. Etagon kiskoilla tai astiankuivauskaapissa. 

 

hana juomavesi

 

Pidä huolta käsistä

Etenkin viileinä vuodenaikoina on tärkeää pitää hyvää huolta käsistä. Käsienpesu saippualla ja vedellä kuivattaa ihoa ja voi aiheuttaa halkeamia. Sen vuoksi on tärkeää hoitaa käsiä säännöllisesti ja käyttää käsirasvaa.

 

Tarvitaanko kotikeittiöissä desinfiointia? 

Antibakteeriset desinfiointiaineet sisältävät aineita, jotka voivat nujertaa erilaisia bakteereja, sieniä tai ainakin estää niiden lisääntymisen. Kotikokkailussa riittää tavallinen saippua. Käsien desinfiointi ei kotona ole tarpeellista vaan se rasittaa turhaan ihoa ja ympäristöä.

 

leikkuulauta

 

Pidä huolta keittiövälineistä

Puhdista kunnolla veitset, leikkuulaudat ja työtasot, varsinkin kun olet käsitellyt raakaa lihaa tai kalaa ennen kuin käytät niitä vihannesten tai salaatin leikkaamiseen. Käytä mieluusti eri leikkuulautoja ja veitsiä eri ruokien valmistukseen. Ajoittain on myös hyvä muistaa vaihtaa leikkuulautaa. 

 

 

 

lapetek logo

 

 

 

Muut aiheeseen liittyvät artikkelit

Jaa tämä sisältö