Kierrätä, säilytä, kerää – toimivaa jätteiden lajittelua keittiöön

Julkaistu: 2020-12-21 15:31:08
Aihealueet: Keittiössä

Biojätettä, muoviroskaa, pulloja ja tölkkejä! Arjessa jokaisessa kodissa tulee paljon erilaisia jätteitä, joille kaikille pitäisi saada oma paikkansa, johon ne voi siististi ja näppärästi kerätä ennen ulos vientiä. Pienet tilat saattavat aiheuttaa haasteita lajittelulle ja kierrätykselle, jolloin helposti sortuu heittämään kaikki roskat vain samaan astiaan. Järkevällä jäte- ja lajittelujärjestelmällä saat kuitenkin pienemmästäkin tilasta toimivan ja jokaiselle asialle löytyy oma paikkansa.

Lajittelumahdollisuudet kannattaa siis ehdottomasti pitää mielessä jo keittiötä suunniteltaessa. Lapetekin Blanco Select-mallistosta löydät laajan valikoiman erilaisia jätemekanismejä niin isoihin kuin pieniinkin keittiöihin. Select-jätteidenlajitteluratkaisuissa yhdistyvät pitkälle suunniteltu käytännöllisyys ja tyyli. Sangoissa on huomioitu myös puhdistuksen helppous ja niissä on tukevat kantokahvat ja likaa hylkivä pinnoite.

 

jätteiden kierrätys keittiö

 

Tehokasta tilankäyttöä

Blanco Select-mallistosta löydät niin vaunumalliset, oveen kiinnitettävät kuin laatikostoihinkin asennettavat järjestelmät. Jokaisessa järjestelmässä on suunniteltu tilankäyttö niin, että se olisi mahdollisimman tehokasta. Näin pieneenkin tilaan saadaan lajiteltua mahdollisimman monipuolisesti kaikki tarvittava.

Järjestelmiä on saatavilla erikokoisiin alakaappeihin, jolloin jätejärjestelmän valinta aloitetaan rajaamalla valikoima sopivan kokoisiin malleihin. Kun sopivan levyiset mallit on katsottuna, päätetään montako sankoa ja minkä kokoisia roska-astioita keittiöön tarvitaan. Riippuen valitusta mallista, eri jakeita on kahdesta jopa seitsemään. Biojätteelle riittää usein muuta roska-astiaa pienempi sanko ja se on myös syytä tyhjentää muita roskia useammin. Bioastioihin on saatavilla myös kansia, joilla usein haisevan biojätteen hajut saadaan pidettyä poissa keittiöstä. Parhaiten hajut suodattaa aktiivihiilellä varustettu bio-astian kansi.

Kun kaikki tarvittava saadaan lajiteltua yhteen paikkaan keittiössä, pysyy keittiön yleisilme siistinä ja huomattavasti viihtyisämpänä. Samalla myös lajittelusta tulee mielekkäämpää.

 

roskavaunu keittiö

 

Käytännölliset lisävarusteet

Jätemekanismeihin liitettävät lisätarvikkeet tekevät jätemekanismin käytöstä entistä monipuolisempaa ja helpompaa. Lapetekin valikoimasta löydät muun muassa hiilisuodattimet, jotka imevät epämiellyttäviä hajuja sekä kansia, jotka pitävät loputkin hajut kurissa.

BLANCO CLIP-roskapussi-klipsit puolestaan pitävät pienemmätkin roskapussit paikoillaan ja klipsien ansiosta voit helposti käyttää erikokoisia muovipusseja BLANCO SELECT-jätemekanismeissa. Voit myös jakaa ison sangon kahteen osaan laittamalla yhteen sankoon kaksi muovipussia. Tämän nerokkaan lisäosan ansiosta lähes kaikenkokoisia pusseja voidaan käyttää jätteiden keräämiseen.

Monesti keittiössä touhuillessa kädet tulevat likaisiksi ja kokkaillessa käsistä tulee ruokatahroja roskakaapin vetimeen. Kätevällä jalkavetimellä saat pidettyä roska-kaapin ovet ja vetimet puhtaina ja vedettyä kaapin auki jalalla.

 

keittiö jätevaunu

 

Tilaa siivousvälineille

Pienempiä siivousvälineitä kuten pesuainepulloja, harjoja ja pesusieniä halutaan monesti säilyttää tiskipöydän läheisyydessä, sielä missä myös roska-astiatkin sijaitsevat. Tähän hyvä vahtoehto on Select Orga-yläkori, joka toimii omalla liukukiskollaan. Se sisältää yhden leveän ja kaksi pienempää tarvikelaatikkoa, jotka ovat irroitettavissa ja ne voi tarvittaessa pestä myös astianpesukoneessa. Yläkorin ansiosta saat käyttöösi lisää tilaa yhden tason verran.

Pieniin säilytysastioihin on näppärä kerätä myös pienempiä kierrätettäviä tavaroita, kuten esimerkiksi pattereita. Lisäksi ylätasolle saat siivottua tiskiharjat, rätit ja muut pienet siivoustarvikkeet pois näkyviltä, jolloin keittiön yleisilme pysyy siistinä.

 

 

 

 

lapetek jätevaunut

 

 

 

Muut aiheeseen liittyvät artikkelit

Jaa tämä sisältö