Näin järjestät onnistuneet pikkujoulut

Julkaistu: 2018-11-23 13:55:10
Aihealueet: Keittiössä

Pikkujoulut tuovat piristystä vuoden pimeimpään aikaan. Ystävien ja sukulaisten kanssa on mukava virittäytyä yhdessä juhlatunnelmaan ja vaihtaa kuulumisia ennen joulua. Mieti kenen kanssa haluaisit juhlia pikkujouluja ja lähetä sitten kutsut hyvissä ajoin, joulunalusaikaan kalenterit täyttyvät nopeasti erilaisista menoista.

 

pikkujoulu

 

Mitä tarjolle juhlapöytään?

 

Mieti haluatko tarjota vieraillesi jotain pientä naposteltavaa vai useamman ruokalajin illallisen. Jos oma aikataulusi on tiukka, voit myös hyvin järjestää pikkujoulut nyyttäri-hengessä. Jokainen vieras tuo varmasti mielellään jotain pientä mukanaan juhlapöytään. Kaikkea ei muutenkaan tarvitse valmistaa itse, sillä kaupoista löytyy ihania valmiita tai puolivalmiita vaihtoehtoja tarjolle.

On hyvä ottaa selvää vieraiden mahdollisista allergioista tai makumieltymyksistä etukäteen. Kaikille ei käy esim. maitotuotteet, pähkinät tai raaka kala. Varaa suolaista tarjottavaa enemmän kuin makeaa.

Pikkujouluun sopii hyvin glögi ja muut erilaiset juomat, joita voi tarjoilla vieraille heidän saavuttuaan. Muutoin kannattaa myös juomien suhteen ottaa jälleen huomioon vieraiden mieltymykset. Yleisesti ottaen vieraille on hyvä varata esim. mehua, kivennäisvettä, olutta, kuohuvaa ja ruuan kanssa yhteensopivia viinejä. Mikäli tarjoilet illallisen, aterian voi päättää hyvä snapsi, konjakki tai muu vastaava juoma maun mukaan.

 

 pöytä kattaus

 

Kata pöytä kauniisti

 

Juhlapöydän kattaukseen kuuluu olennaisesti erilaiset kukat ja kynttilät eri koossa, väreissä ja muodoissa. Valitse lasit ja astiat tarjoiltavien ruokien ja juomien kanssa yhteensopiviksi. Älä huoli vaikka samanlaisia astioita ei olisi juuri vieraiden verran; sekoittamalla hallitusti erilaisia astioita voit saada aikaan hyvinkin kauniin ja mielenkiintoisen kattauksen. Kattauksessa pienilläkin yksityiskohdilla on suuri vaikutus tunnelmaan. Esimerkiksi eukalyptuksen tai rosmariinin oksa kangasservetin päällä voi tuoda juuri oikeanlaisen loppusilauksen kattaukseen.

 

 

Luo tunnelmaa yksinkertaisilla asioilla

Joulun tunnelma on helposti saavutettavissa muutamalla yksinkertaisella keinolla.

Jouluvalot ja kynttilät riittävät tuomaan oikeanlaisen valaistuksen.

Laita taustalle soimaan leppoisaa, jouluisaa musiikkia.

Havunoksat maljakoissa tuovat ihanan tuoksun kotiin.

Mikäli metsää ei löydy läheltä,

kukkakaupoissa on yleensä hyvät valikoimat erilaisia havuja.

 

 

Aloita valmistelut ajoissa

 

Varaa juhlavalmisteluille tarpeeksi aikaa. Jos vieraita on tulossa enemmän voit jopa kattaa pöydän edellisiltana, jolloin ehdit rauhassa valmistella muita asioita itse juhlapäivänä. Tarjoiltavat voi yleensä myös valmistella lähestulkoon valmiiksi ennen vieraiden tuloa. Tarjoile aina lämpimät ruuat lämpimiltä lautasilta, muutoin ruoka jäähtyy jo ennen tarjoilua. Ruokaan sopivat viinit tulisi jäähdyttää ajoissa ja tarjoilla sitten oikeaan aikaan oikean ruuan kanssa.

 

pikkujoulu ystävät

 

Pikkujoululahjat

 

Vaikka pikkujouluja juhlittaisiin vain aikuisten kesken, on tuskin ketään kuka ei ilahtuisi pienestä joululahjasta. Hauska pikkujoulujen ohjelmanumero onkin vaihtaa lahjoja osallistujien kesken siten, että kukin vieras tuo mukanaan pienen lahjan ja lahjat arvotaan joulupukin säkistä sokkona ottaen. Mitä pukinkonttiin sitten sujauttaisi?

Pikkujoululahjan ei missään nimessä tarvitse olla arvokas. Moni arvostaa hyödyllisiä lahjoja kuten kynttilöitä tai servettejä, joille on varmasti käyttöä joulun alla. Hauska piparkakkumuotti tai muu vastaava pieni keittiöväline puolestaan tuo iloa saajalleen vuodesta toiseen.

 

 

 

lapetek logo

 

 

 

 

 

Jaa tämä sisältö