Panosta leikkuulautoihin!

Julkaistu: 2017-06-05 15:10:58
Aihealueet: Keittiössä

 

Muoviset, vanhat ja kuluneet leikkuulaudat ovat lähes joka kodin pahe! Monet eivät edes muista miltä vuodelta omat leikkuulaudat ovat. Vaikka ei olisikaan investoimassa keittiöön muuten sen kummemmin, leikkuulautoihin kannattaa hiukan satsata!

 

Blanco_leikkulauta

 

Huomioitavaa leikkuulaudan valinnassa

Muoviset leikkuulaudat ovat varmasti yleisimpiä helppoutensa ansiosta. Niin ammatti- kuin kotikeittiöissäkin. Toisaalta pitkäkestoisemman ratkaisun tarjoavat lasiset leikkuulaudat. Toisin kuin muoviset, ne eivät ime itseensä mitään eivätkä naarmuunnu käytettäessä, jolloin hygienisyys säilyy pidempään eikä uusia lautoja tarvitse olla vaihtamassa jatkuvasti.

Bakteerien leviämisen välttämiseksi olisi hyvä olla kolme leikkuulautaa eri elintarvikkeille. Omansa lihalle, kalalle ja kasviksille. Varsinkin jos käytät muovisia tai puisia lautoja. Apua tunnistukseen saat esimerkiksi eri väreistä tai muodoista.

Olipa leikkuulautasi muovinen, lasinen tai puinen puhdistusohjeita kannattaa aina noudattaa. Se suojaa lautaa tahroilta, värimuutoksilta ja kulumilta.

Muoviset on helpoin laittaa tiskikoneeseen, jossa kuumuus riittää tappamaan kaikki bakteerit leikkausurista. Ne tulisi vaihtaa uusiin, kun huomaat syviä leikkausuria. Pesun jälkeen kuivata laudat hyvin ja toisiinsa koskematta. Näin leikkausuriin jäänyt vesi kuivuu myös eikä tarjoa bakteereille mukavaa kasvualustaa.

 

leikkuulaudat

 

Lasiset leikkuulaudat ovat turvalasia ja siksi kestävät hyvin kuumuutta ja kosteutta. Helpoiten puhdistat laudan tiskikoneessa, mutta kuumalla vedellä huuhteleminenkin usein riittää. Virheetömän pintansa ansiosta niillä voi myös laittaa ruokia tarjolle pöytään. Lisäksi pinta hylkii likaa, ei ime tuoksuja ei värejä ja juuri siksi ne ovat lyömättömiä voimakkaasti värjääviä tuotteita kuten esimerkiksi punajuurta käsitellessä.

Materiaaleista luonnollisin ja klassisin on puu. Puulajeja ja malleja on paljon ja ulkomuodosta saadaan rustiikkisia tai hienostuneita. Puulaleja ovat esimerkiksi tammi, pähkinäpuu, pyökki ja mänty. Puulajit poikkkeavat toisistaan kovuudessa ja puulajin lisäksi puristuslujuus määrittää sen kuinka pehmeä pinnaltaan puinen leikkuulauta on. Pehmeämpään tulee luonnollisesti helpommin leikkausuria. Teräville ja kalliille veitsille puinen leikkuulauta on ideaalein vaihtoehto. Varsinkin pehmeämmät pähkinäpuinen tai mäntyinen lauta.

 

Vinkkejä puisen leikkuulaudan puhdistamiseen

Puisella leikkuulaudalla on antibakteerinen pinta. Siitä huolimatta puinen lauta on pestävä huolellisesti mahdollisimman miedolla pesuaineella joka käytön jälkeen juoksevalla kuumalla vedellä. Puista lautaa ei saa laittaa tiskikoneeseen!

 

 leikkuulauta_puhdistus

 

Hyvä, luonnonmukainen puhdistuskeino puulaudan värjäymiin on merisuolan ja sitruunan hierominen värjäytyneeseen kohtaan ja koko lautaan. Pienellä huollolla laudasta saa kestävän. Puulautaan voi sivellä ruokaöljyä silloin tällöin vettä ja likaa hylkivän pinnan aikaansaamiseksi. Kaada varovasti öljyä ja pyyhi koko laudalle. Anna vaikuttaa muutama tunti ja pyyhi paperilla tai nukkaamattomalla liinalla imeytymättä jäänyt öljy pois.

 

 

 

 

blogi_logo

 

 

 

 

 

Jaa tämä sisältö