Leikkuulauta ruoanlaiton ehdoton apuri

Julkaistu: 2017-06-05 15:10:58
Aihealueet: Keittiössä

 

Vanhat, muoviset tai kuluneet leikkuulaudat ovat lähes jokaisen keittiön pahe! Usein ei edes muisteta miltä koska leikkuulauta on hankittu tai sitä on huollettu. Sujuvan ja toimivan ruoanvalmistuksen takaamiseksi suosittelemme satsaamaan leikkuulautoihin, vaikka se tuntuisikin ajankäytön tai rahan tuhlaamiselta. Hanki aina altaaseen sopiva leikkuulauta, jolla takaat sujuvan ja toimivan työskentelyn niin altaan päällä kuin sen vieressä.

 

Blanco_leikkulauta

 

Mitä kannattaa huomioida leikkuulaudan valinnassa

Keittiössä muoviset leikkuulaudat ovat usein yleisimpiä kuin puiset. Niitä on helppo ja edullinen hankkia sekä koti- kuin ammattikeittiöihin. Kuitenkin pitkäkestoisemman ja näyttävämmän ratkaisun tarjoavat erilaiset puiset tai komposiitista valmistetut leikkuulaudat. Ne eivät ime itseensä likaa kuten muoviset, vaan pysyvät hyväkuntoisina pitkään, mikäli niitä hoidetaan oikealla tavalla. Säännöllinen huolto ja puhdistus pitää leikkuulaudat hygieenisinä pidempään eikä uusia lautoja tarvitse olla vaihtamassa jatkuvasti.

Leikkuulautoja tulisi olla enemmän kuin yksi usein kolme tai jopa neljä, jotta eri raaka-aineita voidaan käsitellä aina omalla laudallaan. Erillisten leikkuulautojen käyttö kalalle, lihalle ja kasviksille välttää bakteerien leviäminen raaka-aineiden välillä. Voit hankkia esimerkiksi eri muotoisia tai kokoisia leikkuulautoja, jotta tunnistat jokaiselle ruoka-aineelle omansa.

Olipa leikkuulautasi muovinen, lasinen tai puinen puhdistusohjeita kannattaa aina noudattaa. Se suojaa lautaa tahroilta, värimuutoksilta ja kulumilta.

Muoviset kannattaa laittaa tiskikoneeseen, jossa sen kuumuus riittää tappamaan kaikki bakteerit laudan leikkausurista. Muoviset leikkuulaudat tulisi vaihtaa aina uusiin, kun niissä huomataan syviä leikkausuria, joista bakteerit ja lika eivät kunnolla poistu. Pesun jälkeen laudat tulisi kuivata hyvin ja toisiinsa koskematta. Näin uriin jäänyt vesi kuivuu eikä tarjoa bakteereille otollista kasvualustaa.

 

leikkuulaudat

 

Lasiset leikkuulaudat ovat turvalasia ja siksi kestävät hyvin kuumuutta ja kosteutta. Helpoiten puhdistat laudan tiskikoneessa, mutta kuumalla vedellä huuhteleminenkin usein riittää. Virheetömän pintansa ansiosta niillä voi myös laittaa ruokia tarjolle pöytään. Lisäksi pinta hylkii likaa, ei ime tuoksuja ei värejä ja juuri siksi ne ovat lyömättömiä voimakkaasti värjääviä tuotteita kuten esimerkiksi punajuurta käsitellessä.

Leikkuulautamateriaaleista perinteisin ja luonnollisin vaihtoehto on puu ja puu-komposiittiyhdistelmät. Puusta valmistettuja malleja on paljon ja ne sopivat hyvin ilmeeltään allaspisteelle. Tamminen, pähkinäpuinen, pyökkinen ja saarnesta valmistettu leikkuulauta ovat kaikki oman sävyisiä ja hyviä vaihtoehtoja altaan pariksi. Puulajit poikkkeavat toisistaan kovuudessa ja puulajin lisäksi puristuslujuus määrittää sen kuinka pehmeä pinnaltaan leikkuulauta on. Pehmeämpään puumateriaaliin tulee luonnollisesti helpommin leikkaamisesta syntyviä uria. Teräville ja kalliille keittiöveitsille puinen leikkuulauta on ehdottomasti paras vaihtoehto.

Bambu on leikkuulautamateriaaleista uusin ja luontoystävällisenä materiaalina soveltuu hyvin leikkuulaudaksi. Bambu on nopeasti kasvava ruokokasvi ja siksi se on käytännössä ehtymätön raaka-aine. Lisäksi antibakteeristen ominaisuuksiensa ansiosta se on erinomainen materiaali käsiteltäessä ruoka-aineita. Bambu tylsytä veitsen terää ruokaa valmistettaessa ja se imee hyvin vähän myös kosteutta itseensä ollen kestävä ja pitkäikäinen materiaali.

 

Vinkkejä puisen leikkuulaudan puhdistamiseen

Puisella leikkuulaudalla on luonnostaan antibakteerinen pinta eli sen pinta pyrkii pitämään bakteerit loitolla. Siitä huolimatta puinenkin leikkuulauta pitää säännöllisesti pestä mahdollisimman miedolla pesuaineella joka käytön jälkeen. Puhdistus on syytä tehdä huolella ja aina juoksevan kuuman veden alla. Muista, että puista leikkuulautaa ei saa laittaa tiskikoneeseen!

Bambusta valmistetun leikkuulaudan puhdistus tehdään kostealla keittiöliinalla pyyhkimällä tai pesemällä lauta käsin miedolla pesuaineella. Leikkuulautaa ei tule loittaa vedessä ja se tulisi aina puhdistuksen jälkeen kuivata hyvin puhtaalla keittiöpyyhkeellä. Lisäksi lauta tulisi käsittele sille tarkoitetulla mineraaliöljyllä aika ajoin.

 

 leikkuulauta_puhdistus

 

Ekologinen ja hyvä puhdistuskeino puulaudan värjäymiin on hieroa merisuolaa ja sitruunaa laudan pintaan ja sen värjäytyneisiin kohtiin. Puulautaan voi myös sivellä ruokaöljyä tai erikseen leikkuulautoihin tarkoitettua öljyä tarpeen mukaan, jotta pintaan saadaan muodostettua likaa ja vettä hylkivä pinta. Öljyn levittäminen onnistuu helposti kaatamalla varovasti öljyä laudan pinnalle ja pyyhkimällä se kauttaaltaan koko laudalle. Sen jälkeen öljyn annetaan vaikuttaa muutama tunti, jonka jälkeen imeytymätön öljy pyyhitään paperilla tai nukkaamattomalla liinalla pois. Näillä helpoilla keinoilla saat leikkuulaudastasi kestävän ja hyvän apuvälineen keittiöaskareisiisi.

 

 

 

 

blogi_logo

 

 

 

 

 

Muut aiheeseen liittyvät artikkelit

Jaa tämä sisältö