Pienen keittiön toimiva allaspiste – vinkkejä suunnitteluun

Julkaistu: 2019-12-12 14:47:45
Aihealueet: Keittiössä

Jokaisen toiveissa on kiva ja toimiva keittiö, jotta siellä on hauska työskennellä ja suorittaa arkipäivän askareita. Keittiö on paikka, jossa vietetään yllättävän paljon aikaa päivästä. Siksi jokaisen yksityiskohdan olisi hyvä olla kunnolla suunniteltu, jotta keittiön toimivuus olisi täydellisesti. Pienessä keittiössä tämä voi joskus aiheuttaa hieman enemmän päänvaivaa. Kaikki pitää saada suhteutettua pieniin neliöihin mahdollisimman täydellisesti sekä toiminnallisuuden että kivan ulkonäön kannalta.

Pienen keittiöön voi kohdistua allashaasteita puuttuvien neliöiden takia. Siksi pienen keittiön suunnitteluun kannattaakin käyttää hieman enemmän aikaa ja varmistaa toimiva ja paras mahdollinen lopputulos - tila, jossa on mukava kokkailla.

 

pienen keittiön allas

 

Keittiöaltaan sijainti

Pienessäkin keittiössä on mahdollisuuksien mukaan hyvä välttää altaan asennusta aivan seinän viereen. Paras olisi, jos tiskialtaan ja seinän väliin jäisi tilaa vähintään 20 cm. Jääkaapin lähelle on hyvä varata laskutasoa, johon ruoat on helppo laskea. Myös altaan ja jääkaapin väliin olisin hyvä varata tilaa ruoan valmistelulle ja lisäksi tarvitaan tilaa altaan ja lieden väliin.

 

Monipuolinen ja toimiva allas

Pieneen keittiöön on hyvä suunnitella mahdollisimman monitoiminen allas, johon on saatavilla riittävästi lisätarvikkeita. Oli allas sitten 34, 40 tai 50 leveä saadaan allastila parhaiten hyödynnettyä, kun lisätarvikkeiksi on valittu ainakin leikkuulauta ja vihanneskulho. Näillä lisätarvikkeilla saadaan työtasoa ”lisättyä”, kun osa työskentelystä tapahtuu altaan päällä eikä tasolla, jota pienessä keittiössä on vähän.

Leikkuulauta toimii jo sellaisenaan tasona, kun se asetetaan altaan päälle. Vihanneskulhossa voidaan valuttaa kasvikset, juurekset ja hedelmät. Siihen voidaan laittaa likaiset työvälineet tai tiskiharja. Lopuksi sitä voidaan käyttää kuivausalustana. Vihanneskulholla saadaan pieni yksialtainen tiskiallas toiminnallisuudeltaan lähes puolitoista altaisen keittiöaltaan veroiseksi.

 

toimiva pieni keittiöallas

 

Kiskot tai ritilä

Joihinkin altaisiin on vihanneskulhon ja leikkuulaudan lisäksi saatavilla monitoimikiskot tai monitoimiritilä, jotka osaltaan tuovat lisätilaa tasolle toimiessaan ylimääräisinä toimintatasoina. Kiskot ja ritilä on suunniteltu tarkoin altaan mittojen mukaan, jotta ne pysyvät tukevasti paikoillaan ja niiden päällä on turvallinen työskennellä.

Monitoimikiskojen päälle voidaan altaassa laskea kulhoja, pannuja, patoja tai niillä voidaan säilyttää tiskirätit. Altaan sisälle asetettava monitoimiritilä toimii laskutasona altaassa. Sen päälle voidaan laskea kuumat kattilat ja pannut pois tieltä työtasolta. Tasolle jää enemmän työskentelytilaa ja allas on edelleen puoliksi käytössä.

Tärkeintä on huomioida, että lisätarvikkeilla allas on koko ajan käytössä. Altaaseen voidaan laskea vettä tai sen pohjalle voidaan asettaa likaisimmat astiat tms.

 

pieni tiskiallas

 

Tiskialtaan asennustapa

Hyvin pienessä keittiössä myös altaan asennustavalla saattaa työtasotilan kannalta olla merkitystä. Maksimaalinen, parhaiten jokaisen sentin hyödyntävä asennustapa on altapäin kiinnitettävä allasmalli. Altapäin asennettavassa altaassa työtason tila jatkuu aina altaaseen saakka eikä altaan reunus syö tasoa milliäkään. Pienessä keittiössä on hyvä suosia altaita, joissa altaan reuna on matala. Korkea tiskialtaan reunus voi haitata esim. astioiden tai peltien laskemista tasolle.

Vinkkinä: Pienessä keittiössä allaskaappi kannattaa hyödyntää jätteiden säilytykseen. Jätevaunuja on olemassa aina 30 leveistä allaskaapeista alkaen.

Pienen keittiön toimivia allasmalleja löydät Blanco Andano -allasperheen sekä Blanco Subline -sarjan valikoimista.

 

Vinkit pieneen keittiöön:

-    Mieti mihin ja miten käytät allasta ja sen ympäristöä

-    Tarvitaanko altaan ympärillä tilaa keittiökoneille

-    Valitse allas tarkoin mittojen mukaan

-    Valitse lisätarvikkeet huolellisesti käytön mukaan

-    Kysy apua keittiömyyjältäsi

-    Huomioi vielä, että toisista allasmalleista löytyy altaita jopa 5 cm välein

 

 

lapetek keittiöaltaat

 

 

Muut aiheeseen liittyvät artikkelit

Jaa tämä sisältö