Täydellinen liesituuletin on tehokas ja sisustukseen sopiva

Julkaistu: 2018-05-16 12:09:11
Aihealueet: Keittiössä

Liesituuletin on viihtyvyyden kannalta yksi keittiön tärkeimpiä kodinkoneita. Se poistaa rasvankäryt ja höyryt keittöstä sekä pitää tilan raikkaan tuoksuisena. Oikeanlaisen liesituulettimen valintaan vaikuttaa paitsi asunnon ilmastointijärjestelmä, myös keittiön koko ja liesituulettimen sijoittelu. Viimeisenä mutta ei vähimpänä ohjaa liesituulettimen valintaa myös asukkaan oma sisustustyyli.

Ilmastointijärjestelmä liesituulettimen valinnan lähtökohtana

Liesituulettimen valinta tulee aina aloittaa selvittämällä keittiön ilmanvaihtojärjestelmä. Asunnosta riippuen kyseeseen voi tulla omalla moottorilla varustettu liesituuletin tai liesikupu, jossa on sisäänrakennettu ohjaus esim. huippuimurille. Jokaiseen ilmanvaihtojärjestelmään löytyy oikeanlaiset liesikuvut Lapetekin valikoimista, katso ohjeet tuulettimen valintaan täältä.

 

liesituuletin osana sisustusta

Liesituuletin osana sisustusta

Teknisten ominaisuuksien lisäksi myös liesikuvun ulkonäkö on tärkeä. Tuulettimen on hyvä sopia muotoilultaan keittiön yleisilmeeseen. Näin varmistetaan, että keittiöstä tulee kaunis ja harmoninen kokonaisuus, joka kestää aikaa. Haluatko, että liesituuletin korostuu vai mieluummin sulautuu sisustukseen? Jos kaipaat rohkeampaa ilmettä, voit valita liesituulettimen, joka nousee esiin muusta sisustuksesta esimerkiksi värinsä tai sijoittelunsa puolesta.

Mallista riippuen liesituuletin voidaan kiinnittää esimerkiksi kattoon, seinään, saarekkeen yläpuolelle, kiinteästi kalusteeseen tai työtasoon. Myös tätä valintaa ohjaa asunnon ilmanvaihtojärjestelmä.

 

Piilossa katseilta

Suoralinjaisen ja pelkistetyn tyylin ystävä voi valita keittiöönsä esimerkiksi integroitavan liesituulettimen, joka jää katseilta piiloon keittiökaapin sisään. Mallistossa on valittavissa kaapistoon tai työtasoon integroitavia malleja sekä kattoon upotettavia liesituulettimia. Keittiön ja sisustajan oma tyyli vaikuttaa siihen mikä vaihtoehto tuntuu parhaimmalta. Kaikissa vaihtoehdoissa liesituuletin on näkymätön osa keittiökalusteita ja muu sisustus on hallitsevaa. Kaapistoon integroitavissa malleissa kannattaa muistaa, että liesituulettimen moottori vie kaapin sisältä osan säiilytystilaa. Tasoon integroitavissa malleissa on hyvä myös varmistaa mahtuuko uuni liesitason alle mikäli se haluttaisiin sinne asennettavan.

 

Etuoikeutetusti katseenvangitsijana

Perinteinen seinämalli sopii keittiöön, jossa on enemmän tilaa ja ei välttämättä ollenkaan yläkaappeja vaan esimerkiksi avohyllyjä. Tällöin liesituuletin voi toimia upeana katseenvangitsijana muiden elementtien antaessa sille tilaa ilmavassa keittiössä. Seinätuuletin on myös usein käytännölllinen vaihtoehto remonttikohteissa, joissa liesituuletin on perinteisesti asennettu seinän viereen. Näin olemassa oleva hormi määrittelee tuulettimen paikan ellei sen paikkaa haluta siirtää tai putkistoa vetää toisaalle. Jos liesituuletin toimii aktiivihiilisuodattimella voidaan se asentaa remontin yhteydessä minne tahansa.

 

liesituuletin on katseiden vangitsija

 

Liesikupu saarekkeeseen

Tilavissa keittiöissä voidaan liesi asentaa saarekkeeseen ja tuuletin saarekkeen päälle tai tasoon. Tällöin voidaan valita työtasosta nouseva malli, joka on integroitu saarekkeeseen. Työtasosta nouseva malli säilyttää keittiön linjakkuuden eikä peitä näkyvyyttä muihin tiloihin, kun tuuletin ei ole käytössä.

Myös saarekkeen yläpuolelle sijoitettava liesituuletin on oiva vaihtoehto. Liesituuletin voidaan integroida esimerkiksi alaslaskettuun kattoon tai sisustuksellisempaa otetta kaipaava voi valita vaikkapa katosta riippuvan, tyylikkään lamppukuvun. Lapetekin mallistosta löytyy lamppukupu jokaiseen sisustusmakuun; tunnelmalliseen keittiöön messinkiä ja kuparia tai ja suoralinjaiseen makuun pelkistetyt mallit, katso lisää täältä. Lamppukupua valitessa on hyvä huomioida muu lähiympäristö ja esim. ympärillä olevien riippuvalaisimien sijoittelu, etteivät ne riitele huomiosta tuulettimen kanssa.

Kun liesituuletin sijoitetaan avotilaan, on hyvä ottaa huomioon myös liesituulettimen melutaso. Avotilassa hiljaisempi tuuletin on miellyttävämpi. Omalla moottorilla toimivat liesituulettimet pitävät yleisesti ottaen enemmän ääntä kuin esimerkiksi huippuimuriohjauksella toimivat liesikuvut. Huippari on hiljaisempi, mutta samalla tehottomampi. Erityisen hiljaisia moottorimalleja ovat NRS-liesituulettimet. NRS-malliston löydät täältä.

 

liesituulettimen huolto

 

Huolla liesituuletintasi oikein

Oikeanlaisella tuuletuksella ja liesituulettimen huollolla voidaan tehokkaasti vähentää keittiössä syntyvien rasvojen ja höyryjen vaikutusta. Likaiset rasvasuodattimet myös lisäävät ilman vastusta, jolloin imutehoa pienenee ja äänitaso nousee. Liesituulettimen rasvasuodatin on hyvä puhdistaa käytöstä riippuen 1-3 kk:n välein, jotta tuuletin toimii parhaalla mahdollisella tavalla ja suodattaa ilman. Pyyhi liesituulettimen pintaan kertynyt rasva ja pöly. Puhdista ja pese samalla irtoavat osat kuten pestävät rasvasuodattimet tai vaihda suodatin uuteen. Mikäli rasvasuodattimen vaihtoväli venähtää liian pitkäksi, rasva voi päästä tuulettimen moottorin ja aiheuttaa jopa paloturvallisuusriskin. Rasvaa täynnä oleva suodatin toimii myös heikommin. Lue lisää rasvasuodattimien huollosta täältä.

Lisätietoja ja vastauksia yleisimpiin kysymyksiin voit katsoa täältä.

 

 

 

lapetek logo

 

 

 

Jaa tämä sisältö