Tee kokkailusta kivempaa - Vinkit viihtyisään ja toimivaan keittiöön

Julkaistu: 2017-12-17 19:26:14
Aihealueet: Keittiössä

 

Keittiö on useimmissa kodeissa jokapäiväisessä käytössä. Koska vietämme siellä paljon aikaa, on tilan viihtyvyyteen ja toimivuuteen syytä kiinnittää huomiota. Tässä muutama vinkki miten teet keittiössä työskentelystä miellyttävämpää ja jouhevampaa.  

 

viihtyisä keittiö

 

Pidä esillä vain mitä tarvitset

Keittiössä kannattaa pitää esillä vain ne tavarat, jotka ovat päivittäisessä käytössä ja laittaa muut kaappiin. Näin keittiön yleisilme on aina siisti ja se myös pysyy helpommin järjestyksessä.

Suolamylly ja leikkuulauta saavat oikeutetusti olla esillä, mutta jos esimerkiksi käytät leivänpaahdinta tai vedenkeitintä vain harvoin, joutavat ne kaappiin piiloon. Kun keittiön tasot ovat täynnä tavaraa, on asioiden löytäminen hankalampaa ja uudetkin tavarat on liian helppo jättää keittiön tiskipöydälle.

 

Yhtenäinen ilme avohyllyillä

Mikäli keittiössä on avohyllyjä, käytä säilyttämiseen samanlaisia purkkeja ja rasioita, jotta keittiön ilme pysyy yhtenäisenä ja siistinä.

Poista hyllyiltä tavarat, joita et enää käytä ja laita kaappiin harvemmin käytettävät asiat. Jos käytät jotain tavaraa vain muutaman kerran vuodessa, sen voi hyvillä mielin varastoida.

 

 keittiöallas

 

Rätit ja pesuaineet kauniisti esille tai piiloon

Tiskiräteillä on paha tapa jäädä roikkumaan hanan päälle ja tiskiharjat sekä keittiösienet ajelehtivat usein tiskialtaan reunoilla. Näille kannattaakin osoittaa oma säilytyspaikka esim. allaskaapin oven sisäpuolelta koukkujen tai nipsujen avulla. Hyvä vaihtoehto säilytyspaikaksi on myös allas, jossa on oma paikka räteille ja keittiösienille. Esimerkiksi Lapetekin Etagon rst ja Silgranit -altaisiin saa näppärät, siirreltävät sekä pinottavat monitoimireelingit, joihin voi muun muassa laittaa tiskiharjan, rätin tai keittiösienen kuivumaan. Näin puhdistusvälineet ovat helposti käden ulottuvilla, mutta kuitenkin huomaamattomasti piilossa altaan sisäpuolella. Tämä tekee altaan ympäristöstä siistimmän eikä vie lainkaan työtilaa. Myös isoissa XL-kokoisissa altaissa on hyvin "piilotus" tilaa suuremmille pannuille tai astioille. Mikäli tiskiainepulloa ja käsisaippuapulloa pidetään esillä, musta tiskiainepullo on kaunis ja nyt hyvin trendikäs vaihtoehto.

 

Valjasta allas täyteen hyötykäyttöön

Erityisesti pienemmissä keittiöissä törmätään usein työskentelytilan puutteeseen. Oletko tullut ajatelleeksi, miten monta toimintoa tehokkaaseen altaaseen voikaan mahtua samanaikaisesti? Tee kokkailusta miellyttävämpää ja tehokkaampaa valjastamalla allas täyteen hyötykäyttöön. Lapetekin Blanco Etagon 3-tasoisessa montitoimialtaassa on mahdollista suorittaa toimintoja jopa kolmessa kerroksessa samaan aikaan; altaassa, välitasolla monitoimireelingeillä sekä altaan reunalla. Altaaseen on saatavilla erilaisia lisätarvikkeita kuten ritilöitä, valutuskulhoja ja vihanneskulhoja, jotka voit asettaa reelingeille. Altaan reunoille asettuva leikkuulauta puolestaan tuo lisätyöskentelytilaa silloin, kun sitä tarvitaan. Toinen pienen keittiön monitoimiallas on Blanco Andano. Andano-perheestä löytyy vaihtoehtoja kaiken kokoisiin keittiöihin. Altaisiin on saatavilla kattava valikoima erilaisia lisätarvikkeita, joilla allaspiste mukaantuu erilaisiin kokkailutarpeisiin.

 

siisti keittiö

 

Iltarutiinit

Jokaisella tehokkaasti toimivalla keittiöllä on oltava päivittäiset rutiinit. Vaikka et ehtisi muuta, pyyhi ainakin nopeasti työtasot, allas ja hanan ympäristö iltaisin ja laita tiskit altaasta tiskikoneeseen.

Laita tavarat paikoilleen, jotta aamulla on ilo tulla siistiin keittiöön ja napsauttaa kahvinkeitin päälle. Pienillä teoilla on suuri merkitys viihtyvyyteen ja toiminnallisuuteen.

 

 

 

 lapetek logo

 

 

 

Muut aiheeseen liittyvät artikkelit

Jaa tämä sisältö