Lapetek Oy
templates/template_view

Usein kysyttyä

Altaat

Altaiden puhdistus- ja hoito
Mistä aiheutuvat rst-altaan pinnassa näkyvät ruostepilkut, miten poistan ne?

Miksi altaassani näkyy vaaleita kalkkitahroja?
Miksi pohjaventtiilin kaukosäätö ei avaa tai sulje pohjatulppaa kunnolla?
Miksi vesi ei valu kunnolla pois RST-altaasta?
Altaan roskasihti on hukkunut. Miten voin saada uuden?
Mistä löydän altaiden asennus- ja upotusaukkokuvat?
Tuleeko altaissa olla CE-merkintä?


Altaiden puhdistus- ja hoito?
Blanco käyttää altaissaan vain parhaita mahdollisia raaka-aineita, jotta niiden käyttäminen olisi mahdollisimman huoletonta. Silgranit on Blancon kehittämä patentoitu materiaali, jossa helppohoitoisuutta on parannettu entisestään lisäämällä reseptiin likaa hylkiviä ainesosia. Mikään allas ei kuitenkaan pysy puhtaana ilman asianmukaista hoitoa ja puhdistusta. Huomioitavaa on myös että mitä pitempään lika on ollut altaan pinnassa sitä voimallisemman puhdistuksen se vaatii.

Tarkemmat ohjeet altaiden puhdistamisesta näet alla olevista linkeistä. Puhdistuksen apuna käytettäviä puhdistusaineita voit tilata verkkokaupastamme.
Blanco RST-altaat
Blanco Silgranit altaat
Blanco kivikeraamiset altaat

Mistä aiheutuvat rst-altaan pinnassa näkyvät ruostepilkut, miten poistan ne?

Rst-allas ei ruostu, vaan altaan pinnassa näkyvät ruostetäplät ovat pieniä metallihiukkasia, jotka ovat tulleet esimerkiksi putkistosta tai työkaluista. Metallihiukkaset tarttuvat altaan pintaan ja ruostuvat suhteellisen nopeasti näyttäen altaan pinnalla olevilta ruostetäpliltä. Turhien naarmujen välttämiseksi metallihiukkaset tulee ensin yrittää poistaa ei hankaavilla puhdistusaineilla ja esimerkiksi ihmesienellä. Kun kaikki täplät on saatu pois allas tulee huuhdella ja kuivata huolellisesti sekä antaa sen olla kuivana yön yli.

Mikäli ruostetäplät ovat olleet pitempään altaassa, eivätkä irtoa ihmesienellä tai vastaavalla puhdistettaessa, saattaa niiden pois saaminen vaatia voimakkaan puhdistamisen. Tarvittaessa poistoon voidaan käyttää hienoa teräsvillaa, jossa on saippuaa (esim. PataPata). On tärkeää että kaikki ruostetäplät saadaan poistettua kokonaisuudessaan. Huomioi että teräsvillan tai vastaavien käyttäminen jättää naarmuja altaan pintaan. Puhdistaminen ei kuitenkaan huononna rst-altaan käyttöominaisuuksia vaikka pintaan jäisikin naarmuja. Puhdistamisen jälkeen allas tulee huuhdella eritäin huolellisesti ja kuivata sekä antaa sen olla kuivana yön yli.

Altaan perusteellisessa puhdistuksessa suosittelemme käytettäväksi Blanco Polish –puhdistusainetta. Puhdistamisen lisäksi Polish myös kiillottaa altaan pinnan. BlancoPolish-puhdistusainetta voi tilata Lapetekin WebShopista.

Koska ruostepilkuissa on kyse ulkopuolisten tekijöiden, ei itse allasmateriaalin, aiheuttama ruostuminen eivät ruostetäplät altaan pinnalla kuulu tuotetakuun piiriin

Miksi altaassani näkyy vaaleita kalkkitahroja?
Vesijohtoveden kalkkipitoisuus vaihtelee paikkakunnittain ja sen tarttuminen altaan pintaan näkyy vaaleina tahroina. Suosittelemme kaikille Blancon rst-, Silgranit®- ja kivikeramiikka-altaille kalkin poistoon BlancoAntikalk-puhdistusainetta. Mikäli altaan pinnassa on kalkkikerrostuma tarttuu kaikki lika siihen helpommin kuin puhtaaseen altaaseen.

Puhdistusaine on ostettavissa varaosakaupasta.

Miksi pohjaventtiilin kaukosäätö ei avaa tai sulje pohjatulppaa kunnolla?
Roskasihtiventtiilissä sen alapuolella on tappi (1), jonka pituus tulee säätää oikeaksi. Säätäminen tapahtuu kiertämällä lukitusmutteria (2) vastapäivään, kunnes voit pidentää/lyhentää ruuvia (3). Auki-asennossa veden tulee virrata pois ja kiinni-asennossa roskasihtiventtiili toimii tulppana. Mikäli vesi ei virtaa kunnolla pois altaasta on tappi (1) liian lyhyt ja vastaavasti, jos vesi ei pysy altaassa, on tappi (1) liian pitkä. Säädä ruuvin pituus oikeaksi ja tarkista, että roskasihtiventtiilin kaukosäätö toimii moitteettomasti.

Roskasihti

Miksi vesi ei valu kunnolla pois RST-altaasta?
Kaikissa Blanco-altaissa on kaato kohti pohjaventtiiliä. Mikäli vesi ei valu kunnolla on todennäköisesti altaan pinta niin likainen että siihen tarttunut kalkki tai muu lika estävät vettä valumasta kunnolla.

Puhdista allas täysin kiiltäväksi BlancoPolish-puhdistusaineella ja huomaat kuinka vesi helmeilee altaan pinnalta pois.  BlancoPolish-puhdistusainetta voi tilata Lapetekin WebShopista.


Altaan roskasihti on hukkunut. Miten voin saada uuden?

Roskasihtejä voi tilata varaosakaupastamme. Koska eri altaiden roskasihdit ovat erilaisia ja eri kokoisia, katso tarkasti nykyistä malliasi ja vertaa sitä WebShopissa olevaan kuvaan. Kuvassa olevan roskasihtiventtiilin tulee olla täysin samanlainen kuin sinulla oleva. Mikäli et löydä täysin vastaavaa tuotetta, ei sinulla olevaa roskasihtiventtiiliä ole enää saatavissa.


Mistä löydän altaiden asennus- ja upotusaukkokuvat?
Blanco-keittiöaltaiden upotusaukkokuvat löytyvät linkistä sivustomme Huolto-osiosta, Asennus- ja hoitoohjeet -välilehden alta.


Tuleeko altaissa olla CE-merkintä?
Keittiön altaille on harmonisoitu tuotestandardi, joten ne tulee varustaa CE-merkinnällä. CE-merkintä osoittaa, että tuote on testattu harmonisoidun tuotestandardin mukaisella testimenetelmällä ja että tuote on ilmoitetun suoritustason mukainen. Suoritustasoilmoitus (Declaration of Performance = DoP) on edellytys CE-merkinnän kiinnittämiselle. Altaiden suoritustasoilmoitukset voit ladata alla olevista linkeistä.
RST-altaat
Silgranit-altaat
kivikeraamiset altaat