Lapetek liesituulettimien eri järjestelmävaihtoehdot

 

Liesituuletinjärjestelmiä on useita erilaisia, joten sopivan tuulettimen valinnassa on hyvä olla tarkkana. Tältä sivulta löydät ohjeita erilaisiin liesituuletinjärjestelmiin ja niiden valintaan. Taloyhtiössä sopivan liesituuletin järjestelmän valinta kannattaa varmistaa isännöitsijältä. Huippuimurin yhteensopivuus tulee aina tarkistaa erikseen laitteen valmistajalta.

 
 

Sisäänrakennettu oma tuuletinmoottori

M

Omalla moottorilla

Keittiössä on oma poistokanava liesituuletinta varten.
Liesituulettimessa on oma tuuletinmoottori, joka puhaltaa käryt pois tuuletinta varten olevan poistokanavan kautta.
Ilmaa poistetaan ainoastaan liesituulettimen kautta eikä huoneiston ilmanvaihtoa ohjata liesituulettimesta.

Liesituuletin omalla moottorilla on yleisin ja useimmiten myös tehokkain ratkaisu käryjen poiston kannalta. Lähes kaikki liesituuletinmallit ovat saatavissa omalla moottorilla.


HUOMIOI!

Jotta liesituuletin toimisi suunnitellulla tavalla tulee korvausilman saanti olla riittävää (sama määrä ilmaa on tultava sisään kuin menee ulos), eikä hormisto saa aiheuttaa liiallista vastusta ilman virtaukselle. Puutteellinen korvausilma samoin kuin hormiston vastus nostavat myös tuulettimen äänitasoa.


MA

Omalla moottorilla + aktiivihiilisuodatin

Keittiössä ei ole käytettävissä poistokanavaa liesituuletinta varten.
Liesituulettimessa on oma tuuletinmoottori, joka puhaltaa käryt liesituulettimessa olevan aktiivihiilisuodattimen kautta takaisin huonetilaan. Huoneiston ilmanvaihtoa ei ohjata liesituulettimesta.

Tällöin käytetään moottorillista liesituuletinta, johon tilataan lisävarusteena saatava aktiivihiilisuodatin. Ilma kiertää liesituulettimen moottorin avulla tuulettimen ja aktiivihiilisuodattimen läpi palaten takaisin huonetilaan puhdistettuna.

Lähes kaikkiin moottorillisiin liesituulettimiin on aktiivihiilisuodatin saatavilla lisävarusteena.


HUOMIOI!

Aktiivihiilellä varustettu liesituuletin ei tarvitse erillistä korvausilmaa, koska se kierrättää aktiivihiilisuodattimien avulla puhdistetun ilman takaisin huonetilaan. Toimiakseen suunnitellusti tulee suodatin, mallista riippuen, joko pestä tai vaihtaa säännöllisin väliajoin.

Aktiivihiilisuodatin muodostaa aina ilman liikkumiselle vastuksen, jolloin imuteho on pienempi ja vastaavasti äänitaso korkeampi kuin vastaavassa mallissa ilman suodatinta.


Huippuimurin ohjaus

X1

X1 - huippuimuri keittiöpoistolla

Kyseessä on useimmiten omakoti- tai rivitalo, jossa keittiön kärynpoisto tapahtuu oman huippuimurin kautta (X1).

Ohjainlaitteessa (liesikuvussa) ei ole omaa moottoria vaan siinä on sisäänrakennettu ohjaus huippuimurille, joka sijaitsee poistokanavan päässä (useimmiten talon katolla). Poistokanavaa pitkin poistetaan ilmaa ainoastaan liesikuvun kautta (X1) ja kanava on vain yhtä huoneistoa varten.

Lapetekin X-malleilla voidaan ohjata sekä perinteisiä AC-moottoreita että energiatehokkaita EC-moottoreita.

Talossa perusilmanvaihtoa varten olevaa mahdollista ilmanvaihto- tai LTO-konetta ei ohjata keittiön ohjainlaitteesta (liesikuvusta), eikä huippuimurikupua saa yhdistää samaan hormistoon ilmanvaihto- tai LTO-koneiden kanssa.

HUOMIOI!
Jotta liesikupu toimisi suunnitellulla tavalla tulee korvausilman saanti olla riittävää (sama määrä ilmaa on tultava sisään kuin menee ulos), eikä hormisto saa aiheuttaa liiallista vastusta ilman virtaukselle. Korvausilman saanti voidaan järjestää raitisilmaventtiilien tai LTO-koneen oman automatiikan avulla. Puutteellinen korvausilma samoin kuin hormiston vastus nostavat myös tuulettimen äänitasoa.

Imutehon määrittelee valittu huippuimuri (sen teho), korvausilman saanti ja poistohormiston aiheuttama vastus ilman liikkumiselle.


X2

X2 - huippuimuri keittiö- ja kosteiden tilojen poistolla

Kyseessä on useimmiten omakoti- tai rivitalo, jossa sekä keittiön kärynpoisto että perusilmanvaihto tapahtuvat saman huippuimurin kautta (X2).

Ohjainlaitteessa (liesikuvussa) ei ole omaa moottoria vaan siinä on ohjaus huippuimurille.
Huippuimuri sijaitsee poistokanavan päässä (useimmiten talon katolla).
Ilmaa poistetaan keittiön liesikuvun lisäksi myös muiden huoneiden poistoilmaventtiilien kautta (wc, kylpyhuone, vaatehuone).
Huippuimuri poistaa ilmaa vain yhdestä huoneistosta.

Muiden huoneiden tuuletusta voidaan tehostaa toiminnolla, joka sulkee keittiön sulkuläpän ja asettaa huippuimurin samanaikaisesti täydelle teholle. Tällöin imu kohdistuu pääsääntöisesti esimerkiksi kosteisiin tiloihin.

Lapetekin X-malleilla voidaan ohjata sekä perinteisiä AC-moottoreita että energiatehokkaita EC-moottoreita.

Talossa perusilmanvaihtoa varten olevaa mahdollista ilmanvaihto- tai LTO-konetta ei ohjata keittiön ohjainlaitteesta, eikä huippuimurikupua saa yhdistää samaan hormistoon ilmanvaihto- tai LTO-koneiden kanssa.


HUOMIOI!
Jotta liesikupu toimisi suunnitellulla tavalla tulee korvausilman saanti olla riittävää (sama määrä ilmaa on tultava sisään kuin menee ulos), eikä hormisto saa aiheuttaa liiallista vastusta ilman virtaukselle. Puutteellinen korvausilma samoin kuin hormiston vastus nostavat myös tuulettimen äänitasoa. Korvausilman saanti voidaan järjestää raitisilmaventtiilien tai LTO-koneen oman automatiikan avulla.

Imutehon määrittelee valittu huippuimuri (sen teho), korvausilman saanti ja poistohormiston aiheuttama vastus ilman liikkumiselle.
X3

X3 - ohjainyksikössä ainoastaan sulkuläppä

Kyseessä on useimmiten kerrostalo, jossa kaikki ilmanvaihto tapahtuu painovoimaisesti tai yhteisellä huippuimurilla.

Ohjainlaitteessa (liesikuvussa) ei ole omaa moottoria vaan siitä avataan ja suljetaan ainoastaan ohjainlaitteessa olevaa sulkuläppää.
Sulkuläppä on yleensä myös ajastettu, joten se ei voi unohtua auki. Ohjainlaitteen (liesikuvun) kautta ei ole virransyöttöä huippuimurille.


HUOMIOI!

Imutehon määrittelee valittu huippuimuri tai painovoimainen ilmanvaihto. Taloyhtiö määrittelee ilman poistumisen tehon. Se voi olla joko koko ajan sama tai tehostettu tiettyinä kellonaikoina (esim. 7-9 ja 15-18).