Miten vähennät veden kulutusta keittiössä

Miten vähentää veden kulutusta keittiössä?

On arvioitu, että ihminen kuluttaa keskimäärin 150 litraa vettä päivässä. Jokapäiväistä veden kulutusta ja myös luonnon kuormittumista voidaan vähentää muuttamalla omia kulutustottumuksia sekä keittiöhanaan asennettavalla veden virtauksen rajoittimella.

Säästöä syntyy välttämällä tiskaamista juoksevan veden alla ja lyhentämällä suihkussa vietettyä aikaa sekä rajoittamalla veden virtaamista hanasta täydellä paineella. Keittiössä ja kodinhoitohuoneessa hanan suihkuputken päähän asennettava virtauksen säädin säästää parhaimmillaan vettä jopa useita litroja päivässä. Samalla energiaa säästyy ja kuormitamme luontoa huomattavasti vähemmän.

Keittiöhanan suihkupäähän asennettu virtauksen rajoitin säästää energiaa käytössä heikentämättä käyttömukavuutta. Mitä suurempi veden kulutus on keittiössä, sitä enemmän säästetty vesimäärä vaikuttaa vesilaskun pienenemiseen. Lapetek -hanoille, joissa on "piiloporesuutin" on saatavilla useita eri veden virtausta rajoittavia säätimiä, joiden avulla virtausta voidaan rajoittaa noin 3,5 litraan, 5 litraan tai noin 8 litraan minuutissa. Mitä pienemmäksi virtausta rajoitetaan, sitä enemmän säästöä syntyy.

Veden virtauksenrajoitin

Veden virtausta rajoittava poresuutin on erillinen osa, joka asennetaan hanan juoksuputken sisään vakioporesuuttimen tilalle. Se ylläpitää ennalta määritettyä veden virtausnopeutta riippumatta vallitsevasta linjapaineesta. Sen lisäksi virtauksen säädin tasaa paineen vaihteluita 1-8 barin välillä, joka saa veden virtaamaan miellyttävän tasaisesti vähentäen samalla verkoston aiheuttamaa veden pärskimistä altaassa. Veden virtauksen rajoittimen toiminnan näet käytännössä videolta.

Virtausta rajoittava poresuutin on täysin näkymätön lisäosa, joka asennetaan juoksuputken sisään. Poresuuttimen vaihtamista varten tulee suuttimen mukana erillinen avain, jolla se on helppo kiertää auki. Ohjeet vaihtamiseen voit katsoa videolta.

Veden virtausrajoittimen hiilijalanjälki

Kuinka paljon vettä ja energiaa käytetään veden virtausrajoittimen tuotantoon ja kuinka paljon hiilidioksidia päästetään kuljetusten aikana? Mikä on menojen ja säästöjen välinen suhde eli millaisen hiilijalanjäljen virtauksen säädin jättää?

Alla oleva esimerkki on laskettu keskimääräisen kotitalouden kokonaisvedenkulutuksen mukaan.

NEOPERL®-virtauksen säätimen tuotanto kuluttaa

  • 0,12 MJ primäärienergiaa
  • aiheuttaa 5,9 g CO2-ekvivalenttia kasvihuonekaasupäästöjä
  • kuluttaa 30,3 ml vettä

Virtauksen säätimen avulla saavutetut säästöt kymmenessä vuodessa ovat

  • 19231 MJ primäärienergiaa
  • 1223 kg CO2-ekvivalenttia
  • 790 litraa veden kulutusta (sekä arviolta 166200 litraa veden käyttöä)

Veden virtausrajoittimen hiilijalanjälki

Kotitalouksien veden kokonaiskulutus

Esimerkki vedenkulutuksen säästöstä kahden hengen taloudessa kymmenen vuoden aikana, kun hanaan on asennettu veden virtauksenrajoitin:

  • 2 henkilöä käy viiden minuutin suihkussa 300 päivänä vuodessa
  • ilman veden virtausta rajoittavaa säädintä vettä kuluu noin 15,0 litraa minuutissa
  • Virtausta rajoittavalla säätimellä vettä kuluu noin 9,5 litraa minuutissa

Veden säästö yhteenlaskettuna suihkussa käytetyssä vedestä on 166 200 litraa kymmenessä vuodessa. Vastaavalla tavalla veden kulutuksen määrä pienenee keittiön tai kodinhoitohuoneen allaspisteellä.

Veden kulutuksen jakautuminen kotitaloudessa

Kotitalouksien veden kulutus jakaantuu neljään käyttökohteeseen, joista pelkästään keittiössä käytetyn veden määrä on 22 % kokonaiskulutuksesta. Käsin tiskaaminen kuluttaa helposti yli 100 litraa vettä päivässä ja siksi tiskien tiskaamista juoksevan veden alla tulisikin välttää. Myös astioiden turhaa huuhtelua ennen astianpesukoneeseen laittamista tulisi välttää. Näin yksinkertaisilla keinoilla yhdessä hanaan asennettavan veden virtauksen rajoittimen kanssa päästään merkittäviin säästöihin kotitalouden veden kulutuksen määrässä. Veden kulutuksen jakautuminen

Lapetek keittiöhanoilla säästöä veden kulutukseen keittiössä

Lapetek keittiö- ja kylpyhuonehanoihin, joissa poresuutin on juoksuputken sisällä piilossa, voidaan erikseen tilata veden virtauksenrajoittimia. Lisäksi vaikuttaaksemme osaltamme veden kulutuksen vähentämiseen ja sen tuomiin energiaa säästäviin hyötyihin toimitamme Lapetek Lino-A, Round-A sekä LinoPin ja RoundPin –hanat vakiona ekoporesuuttimella, joka rajoittaa veden virtausta 8 litraan minuutissa.

Putkistossa vallitseva linjapaine vaikuttaa veden virtaus voimakkuuteen, joten eri kohteissa voidaan tarvita erilainen veden virtausrajoitin. Valikoimastamme löydät useita vaihdettavia veden virtaustarajoittavia poresuuttimia eri tarpeisiin. Virtausrajoittimen voit valita taulukosta tai tutustua jokaiseen erikseen alla olevien linkkien kautta.

   

Virtauksen rajoittimen 3,5 litraa/min voit tilata täältä.

Virtauksen rajoittimen 5 litraa/min voit tilata täältä.

Virtauksen rajoittimen 8 litraa/min voit tilata täältä.

Laminaarisen virtauksen rajoittimen 8 litraa/min voit tilata täältä.

 

keittiöhana