Rasva- ja aktiivihiilisuodattimien huolto

liesituuletin rasvasuodattimet

Liesituuletin kaipaa säännöllistä huoltoa pitääkseen käryt kurissa. Rasvasuodattimen tehtävänä on poistaa tuulettimen läpivirtaamasta ilmasta rasvaa. Tämä on tärkeää tehdä, jottei rasvainen ilma pääse tuulettimen moottoriin. Rasvaa täynnä oleva suodatin toimii heikosti tai saattaa jopa tiputtaa rasvaa liesitasolle. Aktiivihiilisuodattimia käytetään liesituulettimissa silloin, kun keittiössä ei ole omaa poistohormia. Ruoanlaitossa syntyvät käryt kulkevat aktiivihiilisuodattimen läpi ja puhdistettu ilma palaa takaisin huonetilaan. Liesituulettimen pinnat on hyvä pestä aika ajoin vesi-käsitiskiaineseoksella. Pesun jälkeen pinnat viimeistellään kuivaamalla ne huolellisesti pehmeällä liinalla. Sisäpinnat tulee myös pyyhkiä rasvasta pari-, kolme kertaa vuodessa, riippuen käytöstä. Teräksisen liesituulettimen pinnasta sormenjäljet saa pois pehmeällä mikrokuitupyyhkeellä tai ikkunanpesuaineella.

Rasvasuodattimet

Riittävän usein puhdistettu rasvasuodatin estää likaa pääsemästä tuulettimen sisään ja moottoriin, minkä lisäksi puhtaana pidettyjen suodattimien ansiosta tuuletin on sekä pitkäikäisempi että hiljaisempi. Likainen suodatin kasvattaa ilman vastusta, joka heikentää imutehoa ja nostaa äänitasoa.

Suodattimien puhdistus on ehdottoman tärkeää suorittaa säännöllisesti (käytöstä riippuen noin 1-3 kk välein), muuten on tulipalon lisäksi vaarana, että tuuletinmoottori vioittuu. Ajan myötä myös rasvasuodattimet kuluvat ja ne on syytä vaihtaa, mikäli niissä näkyy selvästi kulumaa.

lapetek liesituuletin suodattimet

Lapetek liesituulettimissa käytetään aina rasvasuodattimia, jotka voidaan pestä astianpesukoneessa. Metallisen rasvasuodattimen voi pestä kuumassa astianpesuaineliuoksessa ja harjata pehmeällä harjalla.

Laitteen sisälle ja rasvasuodattimeen kertyvää rasvan määrää tulee tarkkailla säännöllisesti poistamalla rasvasuodatin ja puhdistamalla sekä laite että rasvasuodatin tarvittaessa.

Jos rasva on jo ehtinyt pinttyä, on suodattimet syytä esipestä ja liottaa ennen varsinaista pesua.

Aktiivihiilisuodattimet

Aktiivihiili on ainetta, jonka tehtävänä on poistaa ilmasta käryjä ja hajuja. Ilman puhdistumisen vastapainona ne useimmiten pienentävät imutehoa ja nostavat äänitasoa, mikä johtuu kasvavasta ilmanvastuksesta. Aktiivihiilisuodattimien huollosta tulee huolehtia annettujen ohjeiden mukaisesti.

Uusimmissa LAPETEK tuulettimissa aktiivihiilisuodattimet on sijoitettu rasvasuodattimien päälle, joten ne on erittäin helppo vaihtaa tai puhdistaa. Muissa malleissa suodattimet sijaitsevat moottorin kyljissä molemmin puolin moottoria.

Aktiivihiilisuodattimia on useita eri tyyppejä, joista yleisimmät on esitelty alla.

aktiivihiilisuodatin vaihdettava

VAIHDETTAVA aktiivihiilisuodatin

Vaihdettavat aktiivihiilisuodattimet ovat kertakäyttöisiä ja ne tulee vaihtaa käytöstä riippuen noin 3 kk välein.

Vaihdettavat suodattimet sijoitetaan moottorin molempiin kylkiin.

Vaihdettavissa suodattimissa on aktiivihiililtä pieninä hiilipartikkeleina, jotka sitovat käryjä ja hajuja itseensä.aktiivihiilisuodatin pestävä

PESTÄVÄ LongLife aktiivihiilisuodatin - LAPETEK mallit

Uudelleen aktivoitavan ja ekologisen Long Life suodattimen käyttöaika on noin 36 kk. Normaalia kovemmassa käytössä aika on lyhyempi ja kevyessä käytössä vastaavasti pidempi. Joka tapauksessa elinikä on merkittävästi pidempi verrattuna kertakäyttöisiin suodattimiin, jotka tulee vaihtaa käytöstä riippuen noin 3 kk välein.

Uudelleen aktivoitavan LongLife -suodattimen aktivointi ja puhdistus suoritetaan astianpesukoneessa suurimmalla lämpöohjelmalla käyttäen normaalia konetiskiainetta. Koneessa ei saa olla samaan aikaan astioita puhdistettavana. Tämän jälkeen suodattimet laitetaan 100 asteiseen uuniin ritilän päälle 10 minuutin ajaksi ylä- ja alalämpö asetettuna. Pesu ja aktivointi suositellaan suoritettavaksi noin kahden kuukauden välein.

Aktivoitavan suodattimen tehokkuus alkaa laskea säännöllisessä käytössä noin kolmen vuoden jälkeen, jonka jälkeen se tulee vaihtaa uuteen. LongLife-suodattimien puhdistusteho pienenee käytössä kolmen vuoden jälkeen noin 50 % alkuperäisestä.