veden virtauksen rajoitin

Miten voit vähentää veden kulutusta keittiössä?

Jokainen ihminen kuluttaa keskimäärin 150 litraa vettä päivässä. Veden kulutusta ja samalla luonnon kuormittumista voidaan vähentää sekä muuttamalla omia kulutustottumuksia että keittiöhanan teknisillä ratkaisuilla.

Säästöä saat kun esimerkiksi vältät tiskaamista juoksevan veden alla ja lyhennät suihkussa vietettyä aikaa. Toinen tapa on antaa hanan tehdä se estämällä veden virtaaminen täydellä paineella. Keittiöhanan suihkupäähän asennettu erillinen virtauksen säädin säästää vettä jopa useita litroja päivässä. Samalla säästyy energiaa ja luonto kuormittuu vähemmän.

Suihkupäähän asennettu virtauksen rajoitin säästää energiaa käytön aikana ilman että hanan käyttömukavuus heikkenee. Mitä enemmän tarvitset vettä keittiössä, sitä suurempi vaikutus säästetyn veden määrällä on vesilaskun pienenemiseen. Lapetek -hanoille, joissa on "piiloporesuutin" on saatavilla neljä eri tehoista virtauksen säädintä, Niiden avulla veden virtaus voidaan rajoittaa noin 3,5 litraan, 5 litraan tai noin 8 litraan minuutissa. Mitä pienemmäksi virtaus rajoitetaan, sitä suurempi säästö syntyy.

Veden virtauksen rajoitin

Veden virtauksen rajoitin on erillinen poresuutin, joka asennetaan hanan juoksuputken sisään vakioporesuuttimen tilalle. Sen tehtävänä on ylläpitää ennalta määritetty veden virtausnopeus riippumatta vallitsevasta linjapaineesta. Virtaussäädin myös kompensoi paineen vaihteluita välillä 1 - 8 baria, mikä tekee veden tulemisesta miellyttävän tasaista ja vähentää verkoston aiheuttamaa veden pärskimistä altaassa. Miten veden virtauksen rajoitin käytännössä toimii näet videolta.

Virtauksen säädin asennetaan juoksuputken sisään ja on täysin näkymätön lisäosa. Poresuuttimen irrottamiseen / vaihtamiseen tulee Lapetek-hanojen mukana erillinen avain, jolla suutin on helppo kiertää auki. Poresuuttimen irrottamiseen voit katsoa ohjeet videolta.

Veden virtausrajoittimen kokonaisvaikutus hiilijalanjälkeen

Kuinka paljon vettä ja energiaa kuluu veden virtausrajoittimen tuotannon aikana ja kuinka paljon hiilidioksidia päästetään kuljetusten aikana? Mikä on menojen ja säästöjen välinen suhde eli millaisen hiilijalanjäljen virtauksen säädin jättää?

Alla oleva esimerkki on laskettu keskimääräisen kotitalouden kokonaisvedenkulutuksen mukaan.

NEOPERL®-virtauksen säätimen tuotanto kuluttaa

  • 0,12 MJ primäärienergiaa
  • aiheuttaa 5,9 g CO2-ekvivalenttia kasvihuonekaasupäästöjä
  • kuluttaa 30,3 ml vettä

Virtauksen säätimen avulla saavutetut säästöt kymmenessä vuodessa ovat

  • 19231 MJ primäärienergiaa
  • 1223 kg CO2-ekvivalenttia
  • 790 litraa veden kulutusta (sekä arviolta 166200 litraa veden käyttöä)

veden kulutuksen säästö

Veden kokonaiskulutus kotitalouksissa

Esimerkki vedenkulutuksen säästöstä veden virtauksen rajoittimella kahden hengen taloudessa kymmenen vuoden aikana:

  • 2 henkilöä ottaa viiden minuutin suihkun 300 päivän aikana vuodessa
  • ilman virtauksen säädintä vettä kuluu noin 15,0 litraa minuutissa
  • virtauksen säätimellä vettä kuluu noin 9,5 litraa minuutissa

Yhteenlaskettuna veden säästö suihkussa käytetyssä vedessä on 166 200 litraa kymmenessä vuodessa. Samalla tavalla veden kulutuksen määrää voidaan pienentää keittiön allaspisteellä.

Veden kulutuksen jakautuminen kotitaloudessa

Veden kulutus kotitalouksissa jakaantuu neljään käyttökohteeseen, joista keittiössä käytetyn veden määrä on 22 % kokonaiskulutuksesta. Pelkästään käsin tiskaaminen kuluttaa helposti yli 100 litraa vettä päivässä ja siksi tiskien tiskaamista juoksevan veden alla tulisikin välttää. Myös astioiden turhaa huuhtelua ennen astianpesukoneeseen olisi syytä välttää. Jo näillä keinoilla yhdessä hanaan asennettavan veden virtauksen rajoittimen kanssa päästään merkittäviin säästöihin keittiön veden kulutuksen määrässä.

veden kulutus keittiö

Lapetek keittiöhanoilla säästöä veden kulutukseen keittiössä

Lapetek keittiöhanoihin, joissa poresuutin on juoksuputken sisällä piilossa, voidaan erikseen tilata veden virtauksenrajoitin.

Virtauksen rajoittimen voit valita taulukosta tai tutustua jokaiseen erikseen alla olevien linkkien kautta.

   

Virtauksen rajoittimen 3,5 litraa/min voit tilata täältä.

Virtauksen rajoittimen 5 litraa/min voit tilata täältä.

Virtauksen rajoittimen 8 litraa/min voit tilata täältä.

Laminaarisen virtauksen rajoittimen 8 litraa/min voit tilata täältä.

 

keittiöhana